En liten skål for bøndene rundt Bergen!

 

Publisert i Nationen 29.03.16

Når man tenker på Bergen så går nok tankene til våte brosten, til klangen av buekorpstrommer mellom trehusene og til spanske fiskere som selger breiflabb til turistene på fisketorget. Landbruk og bønder derimot er nok ikke det første som kommer til tankene, men det burde absolutt ikke være det siste. Bøndene i Bergen er ikke så mange som de en gang var, og det blir dessverre bare færre og færre. Tilbake på 1970 tallet var Bergen en av de største landbruk produsentene i fylket, det er vi ikke i dag. Bruk legges ned og matjord gror enten igjen eller så blir det forsøkt plantet asfalt og betong der. Men hvor farlig er det egentlig om det ikke er flere bønder i kommunen vår? Gjør det egentlig noe?

Bergen er en nydelig by, en by som ved siden av å være omkranset av de syv fjell, er også omkranset av utallige landlige naturperler. Naturperler hvor bergenserne kan trekke seg tilbake fra byens kjas og mas og søke landsbygdens fred. Naturperler som uten bøndene og deres beitedyr, fort hadde grodd igjen og på slik vis mistet sin sjarm.

Jeg kommer selv fra en slik naturperle, nemlig Jordal i Åsane. Jordalen holdes i dag åpen av et fåtall bønder som fortjener tittelen ildsjeler. Terrenget er vanskelig og vinden blåser hardt inne i dalen. Men bøndene de står på, og ved deres drift holder de dalen åpen og tilgjengelig i tillegg til at de produserer skikkelig kortreist mat.

Det finnes nok ingen stor-bønder i bydelene rundt Bergen. De som driver, driver smått og hardt på sine jordlapper mellom fjell og fjord. Arbeidet er strevsomt og lønnen relativt beskjeden, men allikevel står de på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så, trenger vi bonden i kommunen vår? Svaret må bli et klart ja. Befolkningen i verden øker kraftig, og behovet for mat øker i takt. Det er derfor på sin plass at vi fører en politikk som gjør det mulig både å drifte på flatmarken i øst og til mellom fjellene i vest. Vi trenger bonden, og vi må ikke skimte av den harde jobben han og hun gjør.

Jeg vil avslutte min korte tekst med å utbringe en skål for bonden, til melodien av den gamle bergensvisen «tenk om»:

Tenk om landbruket kring Bergen vart lagt ned, du.

Tenk kor grått og trist vårt landskap, ville bli…

Nei, vær glad no bonden lever, han står opp kver dag og strever,

Skål for Bergen og for bonden kring vår by!

Chase A. Jordal

Bilde: Tor Modal

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: